Jaarfeestentafel
Veel mensen kennen de vier grote jaarfeesten, zoals Kerst, Pasen, Sint-Jan en Michaël. Daarnaast zijn er ook een aantal kleinere jaarfeesten, zoals Sint Maarten, Advent, Sint-Nicolaas, Driekoningen, Maria Lichtmis, Hemelvaart en Pinksteren.
Het ritme van het jaar, de loop van de seizoenen worden gemarkeerd door de jaarfeesten. Elk jaar keren dezelfde feesten terug. Ze geven oriëntatie in de tijd en helpen bij het beleven van de natuur om je heen.
De seizoentafel is een aanvulling op de jaarfeesten. Je brengt hetgeen dat je buiten, in de natuur, om je heen ziet, bijvoorbeeld de bolletjes die uit de grond gaan komen of de bladeren die van de boom af vallen, naar binnen toe. Je bent meer gericht op het seizoen en je bent bewust van wat er zich in de natuur plaatsvindt. Ieder geeft zijn eigen invulling aan de seizoentafel. Enerzijds afhankelijk van het seizoen of jaarfeest, anderzijds als er kinderen in het gezin zijn, ziet een seizoentafel er vaak net iets anders uit dan wanneer alleen volwassenen hier naar kijken en beleven.
Ieder seizoen heeft zijn eigen kenmerk:
- Lente: nieuw leven, nieuwe groei;
- Zomer: licht en warmte, bloei en groei;
- Herfst: dankbaar zijn voor de oogst, afsterven van de natuur;
- Winter: geboorte van het innerlijke licht in ons.
Wat is een seizoentafel?
Een seizoentafel kun je inrichten in een hoek van de kamer, op een tafeltje of op een plank van een kast. Het is een plek in huis waar het seizoen gevolgd wordt. Door met de seizoentafel bezig te zijn, is je aandacht ook gericht op de beleving van het seizoen en de jaarfeesten. De eerste bloemen in het voorjaar zet je met veel plezier op de voorjaarstafel. De eerste afgevallen kastanjes komen in een mooi mandje op de herfsttafel. De kleuren van buiten vind je terug op de tafel binnen.
Hoe maak je een seizoentafel?
Nadat je een plek hebt gevonden voor het inrichten van de seizoentafel, begin je met de aankleding. Op de plank of op de tafel leg je een doek (bijvoorbeeld flanel of zijde) in de kleur van het seizoen. De lappen kun je glad neerleggen of wat plooien. Als het mogelijk is, is het ook erg mooi om een doek op te hangen. Neem daarvoor een of twee kleuren flanel, bind het in de hoek bij elkaar en hang het puntje aan een haakje in de muur. Drapeer de stoffen mooi op de tafel.
Per seizoen worden er verschillende kleuren gebruikt:
- Lente: bruin, zachtgroen, geel
- Zomer: grasgroen, zonnebloemgeel, oranjerood
- Herfst: bruin, oranje, herfstgeel
- Winter: wit, ijsblauw, lila
Door gebruik te maken van kratten, stronken, kistjes etc. kun je verschillende hoogtes aanbrengen in de seizoentafel. Je hebt nu een basis voor de seizoentafel gecreëerd. De volgende stap is het daadwerkelijk inrichten van de seizoentafel, passend bij het seizoen. Je kunt hiervoor gebruik maken van onder andere de jaarfeestenpoppetjes en natuurlijke materialen, zoals bloemen, mos, bladeren of takjes. Ook een kaart of prentenboek kunnen een mooi plekje krijgen op de seizoentafel.
Bronvermelding:
- De seizoenentafel - Marjolein van Leeuwen- Zier en Jos Moeskops-Groenewoud
- Leven met het jaar - Christian Kutik, Eva-Maria Ott-Heidmann
- Jaarfeesten - Henk Sweers
- De jaarfeesten als kringloop door het jaar - Emil Bock
- Het jaar rond, liedbundel voor jaarfeesten – Camphill Gemeenschap Christophorus